Nu kommer en ny rullande biblioteksfilial

Biblioteken i Norrtälje kommun vill nå ännu fler invånare, och startar därför ytterligare en mobil verksamhet

En filial i form av en husbil kommer åka runt i kommunen och underlätta för invånare som har svårt att ta sig till biblioteken, exempelvis äldreboenden och förskolor. Husbilen kommer även att delta vid evenemang som seniorkollo och Pride.

En husbil med litteratur och annan biblioteksverksamhet kommer snart rulla i kommunen. Projektet har möjliggjorts genom medel från Kulturrådet via Stärkta bibliotek*, där Norrtälje kommun tillsammans med Österåker och Sollentuna har beviljats totalt 1,6 miljoner kronor.

Husbilen ska vara en flexibel och anpassningsbar mötesplats för invånarna där man kan delta i olika aktiviteter och samtal, läsa böcker och uppleva biblioteksverksamheten utan att behöva ta sig till ett fysiskt bibliotek. Det är viktigt att öka tillgängligheten till kultur och läsning för alla, särskilt för de som har svårt att ta sig till biblioteken på egen hand, säger Joanna Wåhlin, bibliotek och chaufför för husbilen.

Skillnader från biblioteksbussen:

Till skillnad från biblioteksbussen går inte husbilen efter en tidtabell utan åker dit behovet finns. Husbilen är speciellt riktad mot olika målgrupper som äldreboenden, förskolor, LSS-boenden, men husbilen ska även kunna stanna på torget eller på en fotbollsträning.

Vi vill att husbilen ska vara ett nära samarbete mellan oss och besökarna. Vi åker till dem som vill ha våra besök. Vill exempelvis ett LSS-boende eller ett ungdomsläger ha husbilen på besök under flera dagar så ska vi kunna erbjuda dem det, säger Joanna Wåhlin.

Husbilen ska även besöka fritidsgårdar, hembygdsgårdar och delta vid större evenemang som seniordagen och Norrtäljes Pridefestival.

Verksamheten:

Biblioteksverksamheten i husbilen kommer att fokusera på samtal, skapande, evenemang samt biblioterapi, läsning för hälsa. Det kommer även finnas möjligheter att delta i skrivkurser, högläsning och boksamtal.

Det ska vara själva biblioteksverksamheten som åker runt. Vi kommer inte ha alla böcker, utan mer fokus på aktiviteter och tillgång till just biblioteket som plats. Men exakt hur det blir, det märker vi. Jag ser så mycket fram emot att skapa detta nya tillsammans med besökarna, säger Joanna.

Rörlig mötesplats:

Husbilen ska vara en rörlig mötesplats för invånarna där man kan samtala, läsa och umgås. Husbilen kommer rulla på vardagar och några helgdagar och delas mellan Norrtälje-, Österåker och Sollentuna kommun. Husbilen beräknas rulla på vägarna från och med maj.

De verksamheter som vill ha besök av husbilen är välkomna att mejla till husbilen@norrtalje.se eller kontakta Joanna Wåhlin vid frågor.

Kontaktuppgifter:

Joanna Wåhlin

husbilen@norrtalje.se

0700867138

*Stärkta bibliotek är ett bidrag från Kulturrådet där syftet med bidraget är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamheten i hela landet.