Norrtälje bibliotek förlag
Norrtälje bibliotek förlag
Norrtälje biblioteks förlag drivs inom ramen för Norrtälje biblioteks verksamhet och har inget vinstsyfte. Inriktningen är litteratur med någon anknytning till Roslagen, området Norrtälje kommun eller Norrtälje stad, gärna lokalhistoriskt men även andra områden beaktas. Förlagschef är kommunens bibliotekschef, Per Ahlin.
Böckerna säljs bland annat på Norrtälje stadsbibliotek, Biblioteksbussen samt biblioteken i Rimbo, Väddö och Hallstavik. De kan även beställas från bokus.
Återförsäljare kan beställa böckerna från Bokinfo.
Norrtälje 400 år - Händelser och ögonblick från fyra sekler"
av Eva Landberg, Hans Landberg och Jakob Jakobsson. Illustratör Caroline Rönnlycke Daag.
Utgiven 2022.
I boken Norrtälje 400 år blandas stort och smått från fyra sekler av Norrtälje som stad. Alltifrån den i särklass största och mest katastrofala händelsen i stadens historia: den dag i augusti år 1719 då ryska soldater förvandlade Norrtälje till ett rykande ruinfält, till små händelser och bagateller som du inte hade en aning om; historien skapas av händelser och ögonblick.
Boken består av en samling händelser och ögonblick, tagna direkt ur källorna. Det är ett brokigt urval av stort och smått, där vi låter dåtiden själv berätta om staden och dess liv - en skildring av Norrtäljes framväxt och historia genom utdrag ur olika protokoll och arkivhandlingar, men också äldre litteratur, annonser, insändare och notiser i dagspressen.
Karolinen Ulrika: tog värvning i Karl XII:s armé och gifte sig med en kvinna: "brott som är värda döden"
av Anna Guttorp och Jakob Jakobsson.
Utgiven 2021.
Skicklig. Nykter. Flitig. Hörsam. Gudfruktig. Kort sagt en mönstersoldat. Lovorden är hämtade från slutbetyget för Wilhelm Edstedt som var soldat i den karolinska armén. Det var bara en sak som inte stämde. Wilhelm hette inte Wilhelm. Hon hette Ulrika och hade bluffat sig in i krigsmakten.
Historien om adelskvinnan Ulrika Stålhammar är helt skakande. Hon bluffade sig in i Karl XII:s armé mitt under brinnande krig. Och hon gifte sig med sitt livs kärlek – pigan Maria.
Hon hade därmed gjort sig skyldig till svåra brott som kunde kosta både henne själv och Maria livet.
Hela historien rullas upp i protokollen från rättegången mot Ulrika och Maria som finns i Landsarkivet i Vadstena.
Onsdagen den 19 augusti 1719: dagen då ryssarna brände ner Norrtälje: de som var med berättar
av Jakob Jakobsson och Anna Guttorp.
Utgiven 2019.
Det tog bara ett par timmar för ryssarna att ödelägga Norrtälje.
De kom i 14 fartyg. De siktades på Norrtäljeviken mellan klockan nio och tio på förmiddagen.
De landsteg mellan klockan ett och två. Vid femtiden var staden utplånad och ryssarna hade gett sig iväg. Kvar fanns Norrtäljeborna. De var hemlösa och hade mist allt.
Den här boken är en dokumentär skildring av den katastrof som drabbade Norrtälje för 300 år sedan, och det långa krig som ledde fram till den ödesdigra dagen. Till grund för skildringen av Stora nordiska kriget och Sveriges förfall från att ha varit en av Europas stormakter till att reduceras till ett litet utarmat land ligger ett stort antal tryckta källor. De återfinns i källförteckningen på sidorna 174-175.
Skildringen av ryssarnas terror i Roslagen på sommaren 1719 bygger på protokollen från den kungliga undersökningskommission som 1725 försökte klarlägga vilka misstag som de ansvariga för försvaret av den svenska kusten begått. Protokollen förvaras i Riksarkivet.
Minns ditt Norrtälje: Norrtäljebornas egna bilder
av Mikael Grann, Anna Guttorp och Jakob Jakobsson.
Utgiven 2018.
En solig sommardag för 60 år sedan lekte barnen på Gransätersgatan som vanligt i sandlådan. Då uppenbarade sig plötsligt en grupp musikanter från Frälsningsarmén och spelade för dem. Fem av barnen slog sig ned på rad på lagom avstånd från frälsningssoldaterna och lyssnade intresserat. Några av deras kamrater var mer avvaktande och höll sig på distans. Håkan Hollström som bodde på Gransätersgatan 8 tog bilden från ett av fönstren i bostaden.
Det är en helt vardaglig bild från en vanlig dag i det Norrtälje som fanns för ett drygt halvsekel sedan. Men samtidigt en bild som väcker känslor. De heroiska frälsningssoldaterna som spelar för 5-6 små barn. Barnen som sitter i en prydlig rad och lyssnar.
Det här är en av de mer än 500 bilderna som finns i den här boken. Alla bilderna har några saker gemensamt: Alla är tagna från fotografins barndom fram till och med 1999. Alla är tagna i Norrtälje stad. Alla är hämtade ur privata album.
Tillsammans blir de 500 bilderna en berättelse om livet i Norrtälje stad under ett sekel. Vi kan med bildernas hjälp förundra oss över alla stora förändringar som ägde rum under 1900-talet. Och vi kan dra oss till minnes händelser, människor och platser.
Alla bilder i boken kommer från den insamling av bilder som Norrtälje bibliotek och Bibliotekens vänner ordnade 2017–2018.
utgiven av Vänföreningen S/S Norrtelje.
Utgiven 2018.
Hösten 1967 startade ett gäng eldsjälar en insamling för att köpa och rädda s/s Norrtelje.
Utvecklingen hade hunnit ifatt de gamla ångfartygen och hotet om skrotning fanns.
Framtiden för s/s Norrtelje var alltså oviss, trots att hon en gång i tiden ansetts vara den största och vackraste av alla skärgårdsbåtar.
Aktionen blev framgångsrik. På några månader lyckades eldsjälarna mirakulöst nog samla in 100 000 kronor och 50 öre och saken var klar.
Den 27 juli 1968 kunde s/s Norrtelje under folkets jubel återvända till sin rätta hemmahamn.
50 år senare är det dags att i ord och bild berätta historien om ett fartyg som blivit en viktig symbol för Norrtälje.
Närkontakt
av Leif Gustavsson
Utgiven 2017.
På den här bokens framsida står du öga mot öga med ett lodjur. Lon ser dig rakt i ögonen och du är så nära att du ser varje hårstrå i dess päls och varje skiftning i de gula ögonen. Det är magiskt!
Boken innehåller 240 bilder. Alla är tagna i Roslagens natur av fotografen Leif Gustavsson. Och det som Leif lyckas skapa i sina bilder är just närkontakt med djuren. En närkontakt som han förmedlar till alla oss som tittar på hans bilder.
Det ligger mycket jobb bakom bilderna. Jobb och kunskap. Envishet och kärlek till naturen. Skicklighet som fotograf. Leif tillbringar en stor del av sin tid ute i naturen. I gömslen och tält, under alla årstider. Resultatet är enastående. Välkommen ut i det vilda Roslagen tillsammans med Leif Gustavsson!
Jag bor i asparnas blåst: dikter i urval
av Einar Malm.
Urval av 2017.
Einar Malm (1900-1988) är Roslagens skald framför andra. I sitt författarskap, som också innehåller sju prosaböcker om skärgården, skildrar han Roslagen i en tid av stor omvälvningar. Gradvis försvinner småbrukar- och fiskarbefolkningen, de gamla hemmanen styckas upp och bebyggs av fritidshus, fyrarna automatiseras eller släcks.
Trots Malms ibland deklarerade olust över utvecklingen, lever Kalle Schevens skärgård tidlöst i dikterna sitt färgstarka liv. Ur Malms poetiska produktion under nära sex decennier har Tom Hedlund här gjort ett urval och han har också skrivit en orienterande inledning.
Sanningar och skrönor från Kalle Schewens värld
av Olle Leino.
Urval av 2017.
Vem var kvinnan som födde Roslagslegenden Kalle Schewen på en kökssoffa i byn? Hennes identitet har hemlighållits i nästan 150 år! Det finns lika många dolda Sanningar och Skrönor i Kalle Schewens värld som det finns grynnor i Skärgårdshavet. De bär vittne om en fantatsisk epok, belamrad av dramatik, fröjder, kärleksäventyr, tragedier och vardagsslit – som nu med en ny generation – är på väg att förändras, falla i glömska. Eller har förtigits…
Gamla kartor, suddiga anteckningar ur kyrkböcker, garvade rospiggars erfarenheter och frispråkiga berättarglädje bildar stommen till denna upplevelserika vandring genom Kalle Schewens bygd.
Förr om åren : roslagsbornas egna bilder under 90 år
Per Ahlin, Jakob Jakobsson och Anna Guttorp har arbetat fram boken.
Utgiven 2016.
Till den här boken har Roslagsbor har bidragit med sina egna bilder och berättelser. Totalt finns 380 bilder med i boken, de har alla något gemensamt:
de är tagna mellan slutet av 1800-talet och 1979.
de är alla tagna av amatörfotografer.
de är alla tagna i Roslagen.
Där upphör likheterna. Vad som skiljer bilderna åt är att de föreställer händelser och företeelser från livets alla områden: här finns bilder från både stad och land, från inland och skärgård, från arbete och fritid, på unga och gamla, små barn och gamla gummor. Tillsammans blir bilderna en berättelse om livet i Roslagen under nästan hundra år. Vi kan med bildernas hjälp förundras över alla de stora förändringar som ägt rum under 1900-talet. Vi kan dra oss till minnes händelser, människor och platser. Och vi kan med bildernas hjälp berätta för de unga som inte varit med så länge om hur det var.
Allt material kommer från den insamling av bilder som Norrtälje bibliotek drog igång våren 2016: detta är roslagsbornas egen skildring av livet och människorna i Roslagen förr om åren.
Det var då : promenader i Norrtäljes historia
av Lennart Jansson.
Utgiven 2015.
Hur såg det ut på Stora Torget för 100 år sedan? Norrtäljes badortsepok – vad var det? Höga Bärg – var låg de? I den här boken får du följa med Norrtäljes historie- och kulturprofil Lennart Jansson på promenader i det Norrtälje som en gång var.
Lennart berättar på sitt kunniga och trivsamma sätt om den originelle Gustav Bonde – greven som högg i sten. Om kungar på besök. Om de stora höstmarknaderna. Om August Strindberg och Astrid Lindgren i Furusund och Tove Jansson på Blidö. Och mycket mer.
Det var då är späckad med fascinerande bilder från det gamla Norrtälje, hämtade ur bland annat färghandlare Nordströms fotosamling och Roslagsmuseets samling.
Lennart Janssons insatser för kulturen i Roslagen går inte att överskatta. Han var ordförande i Roslagens Fornminnes- och Hembygdsförening i över 50 år. Han har varit ordförande i Nordströmska stiftelsen och styrelseledamot i Pythagoras industrimuseum. Han är Roslagsambassadör, stadsguide och vigselförrättare. Och han är en oförliknelig historieberättare.
I den här boken tar dig Lennart med på promenad i Norrtäljes och Roslagens historia.